Ankbröst med kinesisk plommonsås

45 min
4
Ankbröst med kinesisk plommonsås
Foto: TV4
Från Mitt kök

Ankbröst med knaprig yta. Har du inte testat anka än, gör det! Här serverad med kryddig plommonssås med kanel och anis.

Tips: Har du inte sichuanpeppar kan du ersätta den med vitpeppar.

7 november 2014
Visa mer
45 min
4

Du behöver

  • 800 g ankbröst

Plommonsås

  • 0,5 kg plommon
  • 1 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 0,5 tsk sichuanpeppar, mortlade
  • 0,5 tsk fänkålsfrön, mortlade
  • 4 nejlikor
  • 1 msk japansk soja
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 msk balsamvinäger
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 0,5 msk ingefära, riven

Till servering

  • jasminris, kokt
  • 1 litet isbergssalladshuvud, bladen separerade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Kärna ur alla plommon. Skär i mindre bitar och koka upp tillsammans med övriga såsingredienser i 15 minuter. Skumma eventuellt om det bildas skum på ytan. Ställ åt sidan.
  3. Skär försiktigt rutmönster i skinnet på ankbröstet. Salta och peppra och stek i medelvarm panna ca 5 minuter på skinnsidan, vänd sedan och stek 2 minuter på andra sidan.
  4. Lägg i en ugnsfast form och ställ i ugnen till innertemperatur 58 grader, detta tar ca 15 minuter.
  5. Ta ut och låt köttet vila under folie i 15 minuter. Stek sedan ankbrösten igen på skinnsidan så skinnet åter blir krispigt.
  6. Skiva upp ankan i tunna skivor och servera med plommonsås, ris och isbergssalladsblad.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept