Jan Hedhs kardemummaknutar

Jan Hedhs kardemummaknutar
Foto: TV4

Jan Hedhs kardemummaknutar

Av: Jan Hedh

Från: Mitt kök

16 ingredienser

Jan Hedhs kardemummaknutar gjord på hans klassiska vetedeg. Idealisk degtemperatur 26–28 grader.

Ingredienser

portioner

Fördeg

  • 700 g vetemjöl (med hög proteinhalt, gärna stenmalet, eller vitt dinkelmjöl)
  • 25 g strösocker
  • 500 g mjölk
  • 75 g jäst

Bortgörning

  • 1300 g fördeg
  • 500 g vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalet
  • 175 g strösocker
  • 20 g havssalt
  • 20 g kardemumma, stött i mortel
  • 50 g ägg [1 st]
  • 250 g smör, rumstempererat

Fyllning

  • 500 g smör
  • 500 g mandelmassa
  • 80 g kardemumma, grovmalen
  • 100 g vetemjöl
  • 100 g vetemjöl

Gör så här

  1. Väg upp mjöl och socker. Lös upp jästen i mjölken och häll den över mjölet. Knåda degen på låg hastighet 5–6 minuter. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt jäsa på varmt ställe tills den fördubblats i volym, ca 30–45 minuter.
  2. Lägg fördegen i degbunken, häll över mjöl, socker, salt, kardemumma och ägg. Arbeta degen på låg hastighet 5–6 minuter. Tillsätt smöret i små bitar, öka hastigheten och arbeta degen riktigt elastisk ytterligare ca 10 minuter. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt jäsa 30 minuter.
  3. Kavla ut degen cirka 4 mm tjock och bred som ett A4 ungefär. Bred ut fyllningen i mitten och vik in degen över den. Vänd degplattan så att skarven kommer underst. Sporra ut cirka remsor, vrid dem i handen och knyt ihop. Lägg i formar och pensla med ett uppvispat ägg.
  4. Låt bullarna jäsa i ungefär en timme. Sätt ugnen på 230 grader och grädda bullarna gyllenbruna, cirka 12-15 minuter.
  5. Låt svalna på galler.