Munkar

Munkar
Foto: TV4
Från Mitt kök

Munkar är jättegott och mycket enklare att baka än vad man tror. Här kommer ett lättlagat recept med valfri syltfyllning.

Kolla in fler recept från

Mitt kök.


27 maj 2011
Visa mer

Du behöver

Munkar

  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 dl socker
  • 10 dl vetemjöl

Fyllning

  • 2 dl sylt, fast konsistens

Fritering

  • Matolja eller frityrfett

Garnering

  • 1 dl socker

Gör så här

  1. Smält margarinet och häll i mjölken.
  2. Värm till 37 grader.
  3. Smula ner jästen i vätskan och rör tills jästen löst sig.
  4. Blanda ner socker och mjöl.
  5. Arbeta ihop till en deg, som ska vara lös men ej kladdig.
  6. Ta upp och arbeta den smidig på bakbordet.
  7. Lägg tillbaka i bunken och låt jäsa till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
  8. Knåda degen på bakbordet och dela den i 30 lika stora delar.
  9. Forma en boll.
  10. Gör en grop i bullen och fyll med 1 tsk sylt.
  11. Nyp ihop och lägg dem med skarven ner på ett fat.
  12. Låt jäsa i cirka 20 minuter.
  13. Smält frityrfett eller matolja i en tjockbottnad kastrull.
  14. Prova med en liten brödbit om det är rätt temperatur.
  15. Den ska bli gyllenbrun, då är det dags att lägga i bullarna.
  16. Lägg försiktigt ner en bulle och ta upp när den fått gyllenbrun färg, använd en hålslev.
  17. Rulla de nykokta bullarna i strösocker.
  18. Låt jäsa i cirka 20 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept