Kantarellpaj från Mitt kök

Kantarellpaj från Mitt kök recept
Foto: TV4
Från Mitt kök

Kantarellpaj med ölkokt schalottenlök och färska örter. Serveras med västenbottenkräm.

Se fler recept från

Mitt kök


22 februari 2012
Visa mer

Du behöver

Pajdeg

  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 500 g kantareller
  • 3 st silverlök
  • 50 cl mörk öl
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 5 kvistar timjan
  • 100 g västerbottenost, riven
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 msk smör
  • 5 st ägg
  • 5 dl grädde
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • Salt, efter smak
  • Svartpeppar, efter smak

Gör så här

  1. Smörj en pajform med smör och lägg in i frysen.
  2. Skär smör i små kuber och blanda ihop salt och vetemjöl.
  3. Blanda sedan salt, smör, mjöl och vatten till en fast pajdeg.
  4. Plasta in pajdegen och låt vila i kylen minst 30 minuter.
  5. Skala och strimla lök och vitlök tunt.
  6. Svetta löken i smör i en kastrull och plocka ner timjan i kastrullen.
  7. Häll öl över löken och låt vätskan koka in helt i löken på låg värme.
  8. Ta ut din pajdeg från kylskåpet och tryck ut degen i den frysta pajformen.
  9. Picka pajen med en gaffel i botten och låt degen vila i kylskåpet ytterligare i 10 minuter.
  10. Sätt ugnen på 160 grader.
  11. Tvätta kantareller i ljummet vatten och låt torka på en handduk.
  12. Stek kantareller gyllenbruna med smör i en gjutjärnspanna, smaka av med salt och svartpeppar.
  13. Knäck ägg i en bunke och blanda med grädde. Smaka av med salt.
  14. Baka pajdegen i 5 minuter i ugnen.
  15. Fyll pajdegen med smörstekta kantareller och ölkokt lök.
  16. Slå på äggblandningen över pajen och baka i ugnen tills din kantarellpaj får en gyllenbrunfärg, cirka 20-35 minuter.
  17. Mixa riven västerbottenost och crème fraiche med varandra.
  18. Ta ut din kantarellpaj, strö hackad persilja över och servera med västerbottenkrämen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept