Fläskfilé med hasselbackspotatis

koket.se
Fläskfilé med hasselbackspotatis
Foto: TV4
Filip Fasten
Filip Fasten

Fläskfilé med hasselbackspotatis

13 ingredienser

Fläskfilémedaljonger i krämig sås med steklök, vitt vin, dijonsenap och crème fraiche. Serveras med kryddgratinerad hasselbackspotatis.

Se Filip Fastén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg fast potatis, skalad
  • 2 msk ströbröd
  • 100 g smör
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 kg fläskfilé
  • 100 g röd steklök
  • 2 dl vitt vin
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 dl crème fraîche
  • smör, till stekning
  • kalvfond

Gör så här

Hasselbackspotatis

  1. Blanda ströbröd med smör, cayennpeppar, paprikapulver och riven vitlök.
  2. Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom. Om man lägger potatisen tex i en träslev eller på två ätpinnar så kan man skära utan att riskera skära igenom helt.
  3. Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form och fördela smöret över. Ugnsbaka hasselbackspotatisen i 230 grader i ca 40 minuter eller tills potatisen är mjuk.

Fläskfilémedaljonger i krämig senapssås

  1. Skala lökarna och och stek med smör, salta.
  2. Putsa bort senor och dela ner fläskfilén i fyra lika stora bitar, salta och peppra väl.
  3. Stek tillsammans med lökarna på alla sidor.
  4. Slå på vitt vin och låt det reducera ner till hälften.
  5. Tillsätt senap och crème fraiche och låt sjuda under lock på svag värme i 15 minuter.
  6. Smaka av med salt och servera fläskfilén med sås och steklök med hasselbackspotatisen.