Ugnsrostad kyckling med sparris och potatis

2 h
4 - 6
ugnsrostad kyckling
Foto: tv4
Från Mitt kök

Hel kyckling som ugnsrostats med citron, vitlök och timjan. Potatishalvor och sparris serveras till.

26 april 2014
Visa mer
2 h
4 - 6

Du behöver

  • 800 g små potatisar, halverade
  • 1 hel vitlök, klyftorna separerade och skalet på
  • 1 citron, skivad
  • 1 kruka timjan
  • 3 msk rapsolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 hel kyckling (ca 1,5 kg)
  • 1 stor klick smör
  • 125 ml vitt vin
  • 1 knippe grön sparris
  • bladpersilja, finhackad

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Blanda smöret med en riven vitlöksklyfta, citronskal och lite hackad timjan. Blanda väl så att det blir ett smaksatt smör.

  3. Skiva potatis och citronen, samt hacka timjan grovt.
  4. Lägg potatis, vitlöksklyftor och citronskivor i en stor ugnsform. Sprid ut timjan i formen och ringla över olja. Krydda med salt och peppar och blanda runt.
  5. Skär bort eventuella snören eller snoddar som håller ihop kycklingen. Lossa försiktigt huden på kycklingbröstet för att bilda en ficka, försiktigt så att skinnet inte går sönder. Pressa in smör under huden, sedan sprid resten runt om kycklingen på utsidan. Krydda med salt och
    svartpeppar.
  6. Placera kycklingen ovanpå potatisen, rosta sedan i ugnen i ca 1 timme och 15 minuter eller tills kycklingen är genomstekt. Ta ut ur ugnen och lägg kycklingen varm under folie och låt vila medan potatis och grönsaker bakas klart..
  7. Häll vinet i ugnsformen tillsammans med potatisen och lägg ner sparris i samma form. Ställ tillbaka i ugnen och stek i ytterligare 10-15 minuter tills potatisen är mjuk. Ta ut ur ugnen och rör persiljan genom potatis och sparris och servera tillsammans med kycklingen
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept