Ugnsgratinerade blåmusslor

koket.se
Ugnsgratinerade blåmusslor
Foto: TV4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Ugnsgratinerade blåmusslor

10 ingredienser

30 min

Vinkokta mysslor som gratineras med vitlökssmör och ströbröd. Perfekt som en härlig förrätt.

Se Donal Skehan laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 450-700 g skalade kokta musslor eller 2,5 liter om köpt i skalen
  • 2-3 dl vitt vin
  • 100 g smör
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 citron, saft av
  • salt
  • peppar
  • 1 msk persilja, finhackad
  • citronklyftor, till garnering
  • ströbröd

Gör så här

  1. Tvätta och skrubba musslorna, krossa två vitlöksklyftor och stek dem i en gryta tillsammans med lite olja.
  2. Tillsätt musslorna och koka upp dem i vitt vin med lock så de öppnar upp sig, ca 4-8 minuter.
  3. I en kastrull, värm smör tills smält, tillsätt riven vitlök, sedan citronsaft och skal, salt och peppar och hackad persilja.
  4. Placera musslorna i en ugnsfast form, ta bort toppenskalet så musslan är fri och ligger kvar i bottenskalet. Toppa med ströbröd.
  5. Blanda smöret väl, häll försiktigt över musslorna och gratinera i ugnen i ca 4 minuter på 175 grader.