Pumparisotto med pancetta och salvia

1 h
4
Pumparisotto med pancetta och salvia
Foto: TV4
1 h
4

Du behöver

  • 850 g pumpa, skuren i skivor
  • 10-15 färska salviablad
  • 3 klyftor vitlök, grovt skivade
  • 4 msk olivolja
  • 8 skivor pancetta eller bacon
  • 1 l kycklingbuljong
  • 150 g smör
  • 1 rödlök, finhackad
  • 300 g risottoris
  • 75 ml vitt vin
  • 150 g parmesan, riven
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skala pumpan, ta bort kärnhuset och skär i skivor. Spara fröna om du vill, de går att rosta med lite smör och havssalt.
  3. Placera pumpa på en ugnsplåt med vitlök, salvia, salt och peppar samt hälften av olivoljan, blanda ihop.
  4. Täck med folie och baka i ugnen tills den är mjuk, ca 50 minuter. 10 minuter innan pumpan är klar, ta ut, lägg pancetta över pumpan och skicka tillbaka in i ugnen för att bakas färdigt.
  5. Koka upp buljongen i en kastrull och håll den varm på spisen.
  6. Smält 75 g av smöret och resterande olivolja i en stor stekpanna och stek försiktigt den röda löken tills den är mjuk, det tar ca 15 minuter.
  7. Tillsätt riset, sänk värmen, rör hela tiden så riset rostas lätt. Höj värmen något, tillsätt vin, låt det koka in och fortsätt med varm buljong så att det täcker riset. Låt sjuda under omrörning tills riset har absorberat nästan all vätska.
  8. Späd sedan riset under omrörning med varm buljong. Man vill att den ska sjuda konstant och inte avstanna. Låt det inte koka torrt. Det bör ta ca 15 minuter tills riset har en krämig konsistens.
  9. Ta ut pumpan ur ugnen och tillsätt resten av smöret, stekt pumpa, vitlök och parmesan. Rör om försiktigt, lägg på tallrik och toppa med pancetta och lite extra parmesan. Servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept