Lasagne med tre sorters ost

koket.se
Lasagne med tre sorters ost
Foto: TV4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Lasagne med tre sorters ost

22 ingredienser

1,5 h

Lyxig lasagne med tre olika sorters ost. Ett måste för ostälskaren, helt enkelt!

Se Donal Skehan laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 2 msk olivolja
  • 500 g nötfärs
  • 70 g rökt sidfläsk
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 morot (liten)
  • 75 g svamp
  • 800 g krossade tomater [2 burkar]
  • 1 tsk tomatpuré
  • 250 ml rött vin
  • 1 tsk torkad oregano
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 kruka basilika
  • 6-8 lasagneplattor

Ostsås

  • 50 g smör
  • 50 g vetemjöl
  • 300 ml mjölk, varm
  • 75 g blåmögelost
  • 75 g cheddarost
  • 50 g parmesanost
  • 1 msk dijonsenap

Gör så här

  1. Värm 1 msk olivolja i en stor stekpanna på medelvärme. Tillsätt färsen och stek i 2-3 minuter tills den är brynt.
  2. Ta ut färsen ur pannan och lägg åt sidan på en tallrik. Hetta upp resten av oljan i stekpannan, tillsätt sedan fint skuret sidfläsk och stek i ca 2 minuter tills det är genomstekt.
  3. Tillsätt lök och vitlök och stek i ytterligare 2 minuter, rör sedan i fint skuren morot och svamp och stek i ytterligare 2 minuter.
  4. Slå tillbaka färsen i pannan med krossade tomater, tomatpuré, rödvin och oregano. Koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda i ca 15-20 minuter.
  5. Krydda med havssalt och svartpeppar efter smak, rör sedan ner basilikablad.
  6. Värm ugnen till 190 ° C och börja med ostsåsen.
  7. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet snabbt så att du får en slät smet. Vispa successivt i varma mjölk och låt såsen koka upp.
  8. Sänk värmen och låt sjuda i 2 minuter tills såsen blir tjock. Ta kastrullen från värmen
  9. och tillsätt den rivna osten (spara lite av ädelosten och cheddarosten för att strö på toppen) och tillsätt dijonsenapen.
  10. Krydda med salt och svartpeppar.
  11. Börja bygga lasagnen i en ugnsfast form med höga kanter. (ca 27.5 x 20cm). Börja med ett lager köttfärssås, sedan ett lager med lasagneplattor, följt av ett lager av ostsås. Upprepa processen tills köttfärssåsen och ostsåsen är slut. Du ska avsluta med ett lager ostsås på toppen tillsammans med den överblivna osten.
  12. Grädda i ugnen i ca 35 minuter.