Kyckling- och broccolipaj

Kyckling- och broccolipaj
Foto: TV4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Kyckling- och broccolipaj

12 ingredienser

1 h

Smördegspaj fylld med ånga broccoli och färdiggrillad kyckling.

Utrustning: En 20 cm diameter ugnsform, ca 5 cm djup

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 75 g smör
  • 1 gul lök, tunt skivad i halvmånar
  • ca 300 g broccoli, i buketter
  • 2 msk vetemjöl, plus lite extra
  • 350 ml kycklingbuljong
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 tsk engelsk senap
  • 150 ml grädde
  • 400 g tillagad kyckling, t ex grillad kyckling
  • 350 g smördeg, tinad
  • 1 ägg (stort)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält 25 g av smöret i en stor stekpanna, tillsätt löken och stek på låg värme i cirka 15 minuter tills den mjuknat. Ta kastrullen från värmen och ställ åt sidan.
  2. Koka eller ånga broccolin i 2-3 minuter tills den är al dente (dvs inte mjukt) låt rinna av och låt vila i en skål med isvatten.
  3. Smält resten av smöret i en kastrull på medelvärme, tillsätt mjöl och fräs i 1 minut, vispa hela tiden.
  4. Tillsätt buljongen till pannan och vispa kraftigt tills den tjocknar. Om det blir lite klumpar, vispa bara kraftigare tills den blir slät. Sänk värmen och låt sjuda i 3-4 minuter. Krydda med en generös nypa salt och svartpeppar och tillsätt senap. Häll i grädden och låt koka i ytterligare en minut.
  5. Tillsätt broccoli och kyckling till såsen och rör om väl. Överför blandningen till ugnsform.
  6. Kavla ut degen på en mjölad arbetsyta så att den är tillräckligt stor för att passa den övre delen av ugnsformen. Pensla kanterna av formen med ett vispat ägg och placera degen över toppen av formen. Pressa ner degen så den ligger emot fyllningen och pressa degen mot väggarna på ugnsformen och upp över kanterna.
  7. Tryck till kanterna med en gaffel, borsta sedan med lite mer uppvispat ägg och tillaga i ugnen i 25 minuter tills degen är gyllene.