Italienska köttbullar i tomatsås

45 min
4
Italienska köttbullar i tomatsås
Foto: TV4
Från Mitt kök

Donal Skehans små köttbullar kokta i mustig tomatsås. Italienska köttbullar med pasta och tomatsås när de smakar som allra bäst.

15 november 2014
Visa mer
45 min
4

Du behöver

  • 500 g blandfärs
  • 100 g ströbröd
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 msk tomatketchup
  • 1 tsk torkad oregano
  • 300 g tagliatelle
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,5 kruka basilika
  • parmesanost

Tomatsås

  • 1 tsk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 800 g krossade tomater
  • 1 tsk tabasco
  • 1 tsk torkad oregano
  • 150 ml rött vin

Gör så här

  1. Lägg köttfärs, ströbröd, riven vitlök, senap, ketchup och oregano i en stor skål tillsammans med en nypa salt och peppar. Blanda ihop allt med en gaffel.
  2. Använd plasthandskar eller doppa händerna i en skål med kallt vatten och ta sedan ca en tesked av blandningen och rulla med händerna till en liten boll. (Det är bättre att göra mindre köttbullar eftersom de kommer att lagas snabbare och är mycket lättare att äta.) Arbeta dig genom blandningen och lägg bollarna på en stor bakplåt. Placera i kylen medan du gör tomatsåsen, det gör att bullarna drar ihop sig.
  3. Värm en stor kastrull på medelhög värme, tillsätt olivolja och stek löken i 3 minuter, tillsätt sedan vitlök och stek i 1 minut. Tillsätt tomater, tabasco, oregano och rött vin och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i ca 15 minuter eller tills såsen har reducerats, skumma bort eventuell olja vid behov. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Lägg köttbullarna i kastrullen, se till att de täcks av sås. Låt såsen koka upp och sjuda i ytterligare 15 minuter.
  5. Servera med tagliatelle som tillagas enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda pastan med lite av såsen och servera med riven parmesan och hackad basilika.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept