Irländsk apple crumble cake

koket.se
Irländsk apple crumble cake
Foto: TV4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Irländsk apple crumble cake

11 ingredienser

1 h

Donal Skehans recept på irländsk äppelpaj med smultopping har han fått från sin mormor.

Se Donal Skehan laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8 bitar
  • 110 g smör, plus extra till formen
  • 150 g ljust farinsocker
  • 2 ägg (stora)
  • 210 g vetemjöl, siktat
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 krm salt
  • 1 tsk malen kanel
  • 300 g äpple, skalade och i klyftor

Toppning

  • 50 g vaniljsocker
  • 50 g vetemjöl
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader, ta en ca 20 cm kakform med löstagbar botten.
  2. Vispa smör och socker i en stor skål tills det blandats. Tillsätt äggen, ett i taget, blanda tills det är en smet.
  3. Vänd ner mjöl, bakpulver, salt och kanel tills du har en tjock kaksmet.
  4. Rör ner äpple och häll smeten i kakformen. Smeten blir tjock, så använd en slickepott för att sprida ut den.
  5. Med hjälp av en visp, blanda ingredienserna till crumbletoppning tills du har grova smulor. Du kan även göra detta för hand i en skål.
  6. Strö toppningen på smeten.
  7. Baka i ugnen i 40-45 minuter eller tills den är klar (testa med en provsticka, den ska vara torr).
  8. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Servera gärna med en klick grädde.