Gumbogryta

koket.se
Gumbogryta
Foto: Tv4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Gumbogryta

18 ingredienser

45 min

Kycklinglår i smakrik gryta med chorizo, tomater och selleri. Serveras med färska räkor, surdegsbröd och ris.

Se Donal Skehan laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1,2 kg kycklinglår med ben
  • 75 ml matolja
  • 100 g vetemjöl
  • 1 grön paprika, hackad
  • 1 gul lök, hackad
  • 3 stjälkar stjälkselleri, hackad
  • 200 g korv, grovt skivad (gärna chorizo)
  • 4 tomater, hackade
  • 2 l kycklingbuljong
  • 2 kvistar timjan
  • 4 lagerblad
  • 2 klyftor vitlök, fint hackade
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 16-20 räkor utan skal
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • kokt ris
  • rostat surdegsbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Placera kycklingdelar på en stor plåt och ringla över lite olja och krydda upp med havssalt och svartpeppar.
  3. Rosta i ugnen i 45 minuter tills kycklingen är genomstekt.
  4. Skiva och stek korven så den får färg och yta, lyft sedan ur korven och vispa samman mjöl och olja i en stor gryta på medelvärme. Fortsätt att koka/steka, vispa kontinuerligt tills blandningen får en rik brun färg.
  5. Lägg i paprika, lök och selleri och koka tills dem är mjuka. Rör i korv och tomater och häll sedan i buljongen. Tillsätt timjan, lagerblad, svartpeppar, cayenne och vitlök. Koka upp och smaka av med havssalt.
  6. Vid servering, vänd ner räkorna och toppa med kycklingen. Servera med kokt ris och bröd.