Donals fiskgryta med saffran

1 h
8
Donals fiskgryta med saffran
Foto: TV4
Från Mitt kök

Saffransdoftande fiskgryta med musslor, fänkål och tomat. Perfekt middag att bjuda på.

13 december 2014
Visa mer
1 h
8

Du behöver

  • 125 ml olivolja
  • 1 lök
  • 1 fänkål, tunt skivad
  • 2 små purjolökar, tunt skivad
  • 2 msk tomatpuré
  • 2-3 lagerblad
  • 4 stora klyftor vitlök, finhackade
  • 1-2 röda chilifrukter
  • 125 ml vermouth
  • 1 pkt saffran
  • 800 g burktomater, hackade, eller 800g färska tomater, skalade och hackade
  • 1 tsk honung
  • 2 l fiskbuljong
  • 5 medelstora potatisar, skalade och skurna i 2 cm stora bitar
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 kg benfria filéer av fast fisk
  • 12-16 blåmusslor

Gör så här

  1. Hetta upp oljan i en stor gryta och svetta löken, fänkål och purjolök i ca 15-20 minuter tills grönsakerna är klara och mjuknat. Låt dem inte få färg.
  2. Tillsätt tomatpuré och fräs i ett par minuter. Fortsätt med lagerblad, vitlök och hel chili. Blanda i vermouth, saffran, tomater och honung och koka i 20 minuter på låg värme.
  3. Slå på fiskbuljongen och potatis och låt sjuda. Sjud i 10-15 minuter tills potatisen är nästan färdigkokt. Krydda med salt och peppar.
  4. Skär fisken i 4 x 4 cm bitar. Fem minuter innan servering, tillsätt fisken och musslor, och låt sjuda i 3-4 minuter. Musslorna ska öppna sig, kasta musslor som inte öppnat sig.
  5. Lyft ut och kasta lagerblad och chili och servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept