Donal Skehans fish and chips

koket.se
Donal Skehans fish and chips
Foto: TV4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Donal Skehans fish and chips

16 ingredienser

50 m

Klassiska rätten fish and chips serveras med en fräsch mash på ärtor och mynta.

Se Donal Skehan laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 5 bakpotatisar, skurna i stavar
  • 3 msk rapsolja
  • 4 kvistar rosmarin
  • 1 msk svartpeppar
  • 1 msk havssalt
  • 4 fiskfiléer, skinnfria och benfria, välj vit fisk
  • 125 g vetemjöl
  • 280 ml ljus öl, kall
  • 3-4 msk vetemjöl, till panering
  • havssalt
  • svartpeppar
  • solrosolja eller rapsolja
  • 1 citron, i klyftor

Ärtor

  • 1 smör, generös klick
  • 500 g frysta ärtor
  • 1 kruka färska myntablad, finhackade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader och blanchera potatisen i en kastrull med kokande vatten i ca fem minuter, häll av och låt torka på en kökshandduk.
  2. Ta fram en ugnsplåt och vänd runt den blancherade potatisen med oljan, rosmarinkvistar, krydda med havssalt och svartpeppar och baka i ugnen i ca 45 minuter. Vänd potatisen efter
  3. halva tillagningstiden.
  4. I en liten kastrull, koka ärtorna med lite smör tills de är varma rakt igenom, krydda med havssalt och svartpeppar. Tillsätt mynta och mosa grovt.
  5. Gör smeten till fisken när potatisen börjar bli klar.
  6. Fyll en stekpanna med höga kanter med olja och låt bli varmt. Det måste vara väldigt varmt när du börjar steka, ha ett lock till hands om oljan skulle ta eld så du kan kväva elden.
  7. Täck fisken i 3-4 msk vetemjöl, skaka bort överskottet och ställ åt sidan.
  8. Placera 125 g mjöl i en stor bunke, häll i lite öl och blanda igenom, fortsätta att slå på öl och blanda tills du har en slät smet. Krydda med lite svartpeppar. Testa att temperaturen i stekpannan är rätt genom att provsteka lite smet, om den flyter och puffar upp sig så är den redo.
  9. Arbeta bredvid pannan, doppa den mjölade fisken i smeten, en bit i taget och sänk sedan ner i den heta oljan. Se till att inte ha för mycket fisk i stekpannan samtidigt, då sänks värmen.
  10. Stek i ca 4 minuter tills de är gyllenbruna och vänd efter halva tillagningstiden. Använd en tång av metall.
  11. Ta bort fisken från pannan med en hålslev och lägg på ett fat med lite hushållspapper så eventuell överflödig olja rinner av. Krydda med ett generöst stänk av havssalt, några citronklyftor och en god portion ugnsrostad potatis och krossade myntaärtor.