Ankbröst à L'orange

1 h
4
Ankbröst à L'orange
Foto: TV4
Från Mitt kök

Klassisk fransk rätt med stekt anka, apelsinsås och potatisgratäng.

26 mars 2015
Visa mer
1 h
4

Du behöver

  • 4 ankbröst
  • 4 msk strösocker
  • 2 apelsiner, skal och saft
  • 2 msk sherryvinäger
  • 3 dl kycklingbuljong

Potatisgratäng

  • 400 g potatis, skalade och tunt skivade
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 krm riven muskotnöt
  • 4 kvistar timjan
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Potatisgratäng
    Skiva potatisen med en mandolin, lägg i vatten och ställ åt sidan.
  2. Blanda samman grädde, mjölk, muskot, vitlök och en nypa salt och peppar i en stor kastrull och koka upp. När det kokat upp, sänk värmen, sila av vattnet från potatisen och lägg ner i gräddkastrullen och sjud tills potatisen är mjuk.
  3. Värm ugnen till 160 grader, dela upp potatis- och gräddblandningen i fyra ugnssäkra skålar. Baka i ugnen i 45 minuter eller tills lätt gyllene på toppen.
  4. Anka
    Värm ugnen till 200 grader.
  5. Skär snitt i ankbröstet, så skinnet skåras.
  6. Hetta upp en ugnsfast stekpanna ordentligt, lägg i ankbrösten med fettsidan nedåt och stek i 3-4 minuter, eller tills de är gyllenbruna. Vänd och stek i ytterligare 1-2 minuter.
  7. Placera sedan i ugnen i 8-10 minuter.
  8. Ta ut ur ugnen, låt ankbrösten vila på skräbrädan och koka såsen i samma panna.
  9. Placera pannan på den varma plattan igen och tillsätt strösocker, låt smälta. Häll i apelsinjuice och sherryvinäger och låt sjuda i 1-2 minuter under omrörning.
  10. Tillsätt kycklingbuljong och apelsinskal och låt koka upp tills såsen tjocknat.
  11. Skiva ankan och servera med såsen och potatisgratängerna.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept