Saftig mandelkaka med råkräm

koket.se
Saftig mandelkaka med råkräm
Foto: tv4
Christina Gyllner
Christina Gyllner

Saftig mandelkaka med råkräm

10 ingredienser

1 h

Saftig mandelkaka på mandelmjöl. Servera mandelkakan med råkräm (råkräm är som en lättare vaniljkräm) färska bär som hallon, jordgubbar och vinbär.

Se Christina Gyllner laga receptet

logo

Ingredienser

portioner kaka

Mandelkaka

  • 100 g smör
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 dl florsocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 4 äggvitor (spara äggulorna till råkrämen)

Råkräm

  • 4 äggulor
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 vaniljstång, skårad
  • 4 dl vispgrädde

Till servering

  • 400 g blandade färska bär, jordgubbar, hallon och vinbär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en 24 cm springform.
  2. Bryn smöret på medelvärme, det ska få lite färg. Sikta samman mandelmjöl, florsocker och vetemjöl i en skål.
  3. Tillsätt äggvitorna och rör runt, häll över det avsvalnande smöret.
  4. Fördela smeten i formen och grädda ca 15-20 minuter. Låt kakan svalna. Gör råkrämen under tiden.
  5. Vispa äggulorna och strösocker och frön från vaniljstången.
  6. Vispa grädden tills den bildar fasta toppar och vänd sedan ner den försiktigt i vaniljsåsen.
  7. Ta en bit mandelkaka och toppa med färska bär, servera med råkräm. Och njut i solen!