Red velvet cake

Red velvet cake
Foto: TV4
Från Mitt kök

Christinas recept på Red velvet cake, en saftig röd chokladkaka med cream cheese frosting.

Jag gillar att använda gelbaserad färg. Den är mer intensiv än vanlig hushållsfärg. Det finns bland annat på hobbyaffärer.  /Christina

23 januari 2013
Visa mer

Du behöver

Red velvet cake

  • 2,5 dl mjölk + 1 tsk vitvinsvinäger
  • 6 dl vetemjöl
  • 5 dl strösocker
  • 1 msk kakao
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 st stora ägg
  • 3,5 dl neutral olja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,25 tsk äkta vaniljpulver
  • ca 2 tsk röd färgpasta (alt röd hushållsfärg)

Frosting

  • 600 g cream cheese
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 0,5 tsk äkta vaniljpulver
  • 10-14 dl siktat florsocker, måtta efter egen sötma

Gör så här

  1. Red velvet cake
    Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla två st 20 cm springformar.
  2. Blanda din egen buttermilk på mjölk och vitvinsvinäger. Låt stå några minuter. Mjölken kommer att separera sig. Det är ingen fara. Det ska vara så.
  3. Blanda mjöl, socker, kakao, salt och bikarbonat i en skål. Ställ åt sidan.
  4. Vispa upp äggen lite lätt. Tillsätt olja, buttermilk, vinäger, vaniljpulver och röd färgpasta.
  5. Häll i lite av de torra ingredienserna, lite i taget. Vispa ordentligt så att allt är blandat.
  6. Fördela i de två formarna och grädda i ca 30-40 minuter tills en tandpetare kommer ut ren.
    Låt svalna på galler.
  7. Frosting
    Vispa cream cheese och smör slätt och fint. Tillsätt vaniljen.
  8. Tillsätt lite florsocker i taget. Vispa inte för länge då frostingen kan bli för lös.
  9. Montering
    Skär av toppen på botten om den är ojämn. Lägg på ett lager med frosting. 
  10. På med lager två, låt botten vara uppåt så du får en jämn fin tårta. Använd resterande frosting och lägg ett lager på toppen och runt om kanterna.
  11. Låt stå i kylen minst 60 min så att tårtan stelnar innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept