Päron- och mandeltarte

POPULÄRT
koket.se
Päron- och mandeltarte
Christina Gyllner
Christina Gyllner

Päron- och mandeltarte

14 ingredienser

2 h

Tarte med päron och mandel som smaksätts med kardemumma. Tacksam att förbereda i förväg.

För att det ska bli så lätt som möjligt att röra ihop fyllningen, se till att smöret stått framme länge och är riktigt mjukt. Annars kan du använda en elvisp för att få ihop en smidig fyllning.
Pajer och tarts är perfekt att förbereda då de ofta behöver en lång tid att svalna då den behöver ’’sätta’’ sig. Så att göra denna på morgonen är inte mer än rätt. Då har du tid att umgås med gästerna vid själva middagen.

Se Christina Gyllner laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Pajskal

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl florsocker
  • 0,5 dl sötmandel, hyvlad
  • 0,25 tsk salt
  • 100 g smör, kallt och tärnat
  • 1 äggula, spara vitan

Fyllning

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 150 g mandelmjöl [ca 3 dl]
  • 4 äggulor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 men fasta päron, t ex Bocs
  • 1-2 msk rörsocker
  • 1 krm kardemumma, stött

Gör så här

Pajskal

  1. Blanda mjöl, florsocker, hyvlad mandel och salt i en matberedare. Pulsera tills mandeln är mald.
  2. Tillsätt kallt smör och pulsera tills smöret finfördelats till ärtstorlek.
  3. Häll ner äggulan och pulsera tills degen kommer samman. Använd äggvitan om så behövs. Tillsätt lite i taget.
  4. Plasta in degen i plastfilm och kyl i 30 minuter. Kan förberedas 2 dagar i förväg.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Kavla ut pajskalet på bakplåtspapper. Mjöla så att degen inte fastnar på kaveln. Kavla ut till ca 30 cm i diameter.
  7. Rulla upp degen på kaveln och lägg över pajformen. Spricker degen är det bara att lappa ihop. Frys i 10 minuter.
  8. Använd folie och täck kanterna så att det inte glider ner när du bakar av. Grädda i ca 20 minuter. Ta av foliet och fortsätt och grädda i ca 10 minuter tills gyllene. Låt svalna medan du gör fyllningen.

Fyllning

  1. Se till att smöret är riktigt mjukt, rör samman med strösockret och mandelmjölet. Tillsätt äggulorna, en i taget. Rör ihop och tillsätt vaniljsocker.
  2. Bred ut fyllningen i pajskalet.
  3. Dela varje päron på längden och ta ur kärnhuset. Skiva varje halva tunt och tryck ut försiktigt så att du sprider ut varje päronhalva som en solfjäder. Använd en kniv för att fördela päronskivorna över fyllningen.
  4. Strö över lite råsocker och stött kardemumma.
  5. Baka tarten tills gyllene och fyllningen puffat upp runt päronen, ca 20-30 minuter. Låt tarten svalna helt, gärna några timmar så fyllningen hinner sätta sig igen. Skär i generösa skivor och servera med vaniljglass.