Monkey Bread

Monkey Bread
Foto: TV4
Från Mitt kök

Monkey bread, amerikanska kanelbullar i form med glasyr ringlad över. Bryt isär i mindre bullar. Christina Gyllners recept.

27 februari 2013
Visa mer

Du behöver

Deg

  • 25 g jäst
  • 1,25 dl mjölk, rumsvarmt
  • 1 st ägg
  • 1 st äggula
  • 1 dl strösocker
  • 7,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g smör, rumsvarmt

Fyllning

  • 2,5 dl strösocker
  • 2 msk malen kanel
  • 100 g smält smör

Glasyr

  • 3 dl siktat florsocker
  • 0,25-0,5 dl mjölk

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk, ägg, äggula, socker och ca 7 dl mjöl, använd sista 0.5 dl om det behövs. 
  2. Blanda samman och tillsätt salt och smör. Knåda degen i maskin i cirka 10 minuter tills elastisk och fin.
  3. Låt jäsa i en stor skål till dubbel storlek, cirka 1.5 timmar.
  4. När degen jäst; smält smör och blanda samman strösocker och kanel i en separat skål.
  5. Smörj en 22 cm springform.
  6. Rulla små bollar av degen, ca 2-3 cm stora, doppa varje boll i smält smör och sedan i kanelsockret. 
  7. Börja att tänka botten av pannan, ju fler bollar du lägger på, jobba dig uppåt så att det blir som en sfär.
  8. Täck med plastfilm och låt jäsa ytterligare 1 timme.
  9. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda i cirka 45 minuter tills kakan fått lite färg. Täck med folie om brödet får för mycket färg.
  10. Vispa samman florsocker och mjölk tills slätt och låt brödet svalna helt innan du toppar med glaseringen.
  11. Bryt vetebrödet i bitar och ät med ett glas kall mjölk.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept