Fikon och mandeltartletter

Fikon och mandeltartletter
Foto: TV4
Från Mitt kök

Tartletter fyllda med mandelkräm, fikon och mandellikör.

6 februari 2013
Visa mer
4

Du behöver

Pajskal

  • 6 dl vetemjöl
  • 3 msk florsocker
  • 250 g kallt smör
  • 2 st äggulor
  • 0,5 dl kallt vatten

Mandelkräm

  • 100 g mandelmjöl (2.5 dl)
  • 1 dl florsocker
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 st ägg
  • 1 msk vetemjöl

Fyllning

  • 12 st färska fikon
  • 2 msk mandellikör

Gör så här

  1. Blanda vetemjöl och florsocker i en matberedare. Tillsätt tärnat smör.
  2. Pulsera tills smöret är i ärtstorlek. Tillsätt äggulorna och lite vatten i taget. Pulsera tills det precis går ihop. Plasta in i plastfilm och lägg i kylen i 30 min.
  3. Blanda ihop alla ingredienserna till en slät kräm. Ställ åt sidan tills användning.
    Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Ta fram degen ur kylen och kavla ut till ca 2-3 mm tjock. Använd 4 st tartletteformar, ca 10 cm i diameter – skär till 4 st rundlar så att de passar formarna. Lägg en rundel i varje tartletteform.
  5. Skiva hälften av fikonen i skivor och blanda med mandellikören.
  6. Sprid ut ett tunt lager mandelkräm i varje tartlette. Toppa med skivade fikon. Fördela resterande mandelkräm mellan tartletterna. Skär resterade fikonen i passande storlek och tryck ner i mandefyllningen.
  7. Grädda i ca 40-50 minuter. Täck med lite folie om tartletterna börjar få för mycket färg.
  8. Grädda tills pajskalet är gyllene och mandelkrämen satt sig. Njut med en kula vaniljglass.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept