Chokladtårta

Chokladtårta
Foto: TV4
Från Mitt kök

En riktigt maffig chokladtårta i flera lager. Fylls och spacklas med en chokladfrosting gjord på mjölkchoklad, mörk choklad och crème fraiche. Den innehåller en oväntad ingrediens - majonnäs.

27 november 2013
Visa mer

Du behöver

Chokladbotten

  • 3 stora ägg
  • 4 dl strösocker
  • 2,5 dl mild neutral majonnäs
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl kakao
  • 0,25 tsk bakpulver
  • 0,75 tsk bikarbonat
  • 0,25 tsk salt
  • 3 dl kaffe

Creme Fraîche Frosting

  • 100 g mörk choklad
  • 100 g ljus choklad
  • 100 g smör
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 6 dl creme fraîche

Gör så här

  1. Chokladbotten
    Sätt ugnen på 175 grader. Täck en 24 cm springform med bakplåtspapper i botten. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt. Tillsätt majonnäs.
  2. Sikta vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål.
  3. Varva de torra ingredienserna med kaffet och avsluta med en slickepott runt kanterna.
  4. Häll i formen och grädda i ca 45-50 minuter, mitten ska vara spänstig och en tandpetare ren. Låt svalna. När kakan svalnat, dela i tre delar.
  5. Creme fraîche frosting
    Smält choklad och smör över ett vattenbad. Låt svalna. Tillsätt sirap och blanda ihop med lite creme fraïche i taget. Blanda till en slät och fin frosting.
  6. Lägg en botten på ett tårtfat och bred över ett lager med frosting. Upprepa med resterande bottnar. Täck tårtan med frosting och ställ i kylen till servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept