Chokladtårta

koket.se
Chokladtårta
Foto: TV4
Christina Gyllner
Christina Gyllner

Chokladtårta

14 ingredienser

En riktigt maffig chokladtårta i flera lager. Fylls och spacklas med en chokladfrosting gjord på mjölkchoklad, mörk choklad och crème fraiche. Den innehåller en oväntad ingrediens - majonnäs.

Se Christina Gyllner laga receptet

logo

Ingredienser

Chokladbotten

  • 3 ägg (stora)
  • 4 dl strösocker
  • 2,5 dl mild neutral majonnäs
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl kakao
  • 0,25 tsk bakpulver
  • 0,75 tsk bikarbonat
  • 0,25 tsk salt
  • 3 dl kaffe

Creme Fraîche Frosting

  • 100 g mörk choklad
  • 100 g mjölkchoklad
  • 100 g smör
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 6 dl crème fraîche

Gör så här

Chokladbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Täck en 24 cm springform med bakplåtspapper i botten. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt. Tillsätt majonnäs.
  2. Sikta vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål.
  3. Varva de torra ingredienserna med kaffet och avsluta med en slickepott runt kanterna.
  4. Häll i formen och grädda i ca 45-50 minuter, mitten ska vara spänstig och en tandpetare ren. Låt svalna. När kakan svalnat, dela i tre delar.

Creme fraîche frosting

  1. Smält choklad och smör över ett vattenbad. Låt svalna. Tillsätt sirap och blanda ihop med lite creme fraïche i taget. Blanda till en slät och fin frosting.
  2. Lägg en botten på ett tårtfat och bred över ett lager med frosting. Upprepa med resterande bottnar. Täck tårtan med frosting och ställ i kylen till servering.