Cherry crumble cake

koket.se
Cherry crumble cake
Foto: TV4
Christina Gyllner
Christina Gyllner

Cherry crumble cake

16 ingredienser

60 min i ugn

Christina Gyllners underbara körsbärskaka med smultopping. Du kan baka kakan med körsbär eller bigarråer.

Se Christina Gyllner laga receptet

logo

Ingredienser

portioner kaka à 20x30cm

Smultopping

  • 4 dl vetemjöl
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 125 g smör, smält

Kaka

  • 175 g smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl majsstärkelse
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,25 tsk salt
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk vitvinsvinäger

Fyllning

  • 150 g körsbär (eller bigaråer)
  • florsocker, till servering

Gör så här

Cherry crumble cake

  1. Blanda de fyra första ingredienserna till smultoppingen med smält smör. Ställ åt sidan.
  2. Sätt ugnen på 150 grader. Täck en 20x30 cm form med bakplåtspapper.
  3. Blanda vetemjöl, majsstärkelse, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en skål.
  4. Vispa smör och strösocker vitt och fluffigt, ca 4 minuter. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
  5. Blanda mjölk med vitvinsvinäger. Mjölken kommer att separera sig och tjockna. Detta ska hända.
  6. Sikta ner mjölblandningen i äggvispet och vänd runt. Tillsätt mjölken i bunken och blanda till en slät smet.
  7. Sprid ut smeten i den förberedda formen. Tryck ner körsbären i smeten och toppa med smultoppingen. Tryck inte ner utan låt smulorna ligga luftigt på toppen.
  8. Grädda kakan i ca 60 minuter. Låt svalna något och pudra sedan med lite florsocker.
  9. Skär i generösa rutor och servera!