Cherry crumble cake

60 min i ugn
1 kaka à 20x30cm
Cherry crumble cake
Foto: TV4
Från Mitt kök

Christina Gyllners underbara körsbärskaka med smultopping. Du kan baka kakan med körsbär eller bigarråer.

28 augusti 2013
Visa mer
60 min i ugn
1 kaka à 20x30cm

Du behöver

Smultopping

  • 4 dl mjöl
  • 3 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 125 g smält smör

Kaka

  • 175 g smör
  • 5 dl mjöl
  • 1 dl majsstärkelse
  • tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,25 tsk salt
  • 2,5 dl socker
  • 3 st ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk vitvinsvinäger

Fyllning

  • 150 g färska körsbär eller bigaråer
  • florsocker till servering

Gör så här

  1. Cherry crumble cake
    Blanda de fyra första ingredienserna till smultoppingen med smält smör. Ställ åt sidan.
  2. Sätt ugnen på 150 grader. Täck en 20x30 cm form med bakplåtspapper.
  3. Blanda vetemjöl, majsstärkelse, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en skål.
  4. Vispa smör och strösocker vitt och fluffigt, ca 4 minuter. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
  5. Blanda mjölk med vitvinsvinäger. Mjölken kommer att separera sig och tjockna. Detta ska hända.
  6. Varva mjölblandningen med mjölken. Blanda till en slät smet.
  7. Sprid ut smeten i den förberedda formen. Tryck ner körsbären i smeten och toppa med smultoppingen. Tryck inte ner utan låt smulorna ligga luftigt på toppen.
  8. Grädda kakan i ca 60 minuter. Låt svalna något och pudra sedan med lite florsocker.
  9. Skär i generösa rutor och servera!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept