Blåbärstart på havrebotten

Från Mitt kök

Blåbärstart eller blåbärspaj på havrebotten. Gott och enkelt att baka på frysta blåbär .

25 september 2013
Visa mer

Du behöver

Havrebotten

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 dl havregryn
  • 2,75 dl vetemjöl
  • en nypa salt

Blåbärsfyllning

  • 300 g frysta blåbär
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 krm malen kanel
  • 1 vaniljstång, skårad
  • 2 gelatinblad
  • 2 tsk majsstärkelse

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ihop smör och strösocker ordentligt. Tillsätt havregryn, vetemjöl och en nypa salt. Vispa
    tills degen precis kommit samman.
  3. Tryck ut degen i en tartform med lös botten. Se till att hörnen inte blir för tjocka.
  4. Ställ pajskalet i frysen ca 15 min. Grädda i 15-20 minuter tills gyllene.
  5. Fyllning
    Koka ihop blåbär, strösocker, kanel och frön från vaniljstången i en tjockbottnad kastrull.
  6. Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 min. Krama ur och tillsätt i fyllningen. Sikta över majsstärkelsen.
  7. Koka tills sockret löst sig och fyllningen tjocknat något. Låt svalna något.
  8. Häll fyllning i pajskalet och låt stelna i rumstemperatur i minst 1h. Ställ i kylen för att snabba på processen lite.
  9. Servera med lite råkräm eller en klick glass.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept