Grillspett med lax, ingefära och lime

koket.se
Grillspett med lax, ingefära och lime
Foto: Tv4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Grillspett med lax, ingefära och lime

12 ingredienser

Lime- och ingefärsglaserade laxspett. Bästa sättet för att undvika att fisken fastnar är att ha ett riktigt hett galler och inte röra fisken förränden fått grillyta.

Se Lisa Lemke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g laxfilé
  • 1 limefrukt, rivet skal samt saften från 0.5 st lime
  • 30 g ingefära
  • 0,5 chilifrukt
  • 2 msk matolja
  • salt
  • svartpeppar

dressing

  • 0,75 sweet chilisås
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk sesamolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Skala ingefäran (helst med en tesked) och riv den över en tallrik. Pressa ur saften från rivet och blanda med saft och skal från lime, finhackad chili och matolja.
  2. Skär laxen i grova kuber, ca 3 cm stora, krydda dem med salt och svartpeppar.
  3. Lägg ner kuberna i marinaden hastigt, max fem minuter (annars kommer laxen tillagas av syran från limen).
  4. Rör ihop alla ingredienser till dressingen och krydda med salt och peppar.
  5. Trä upp laxen på grillspett, kom ihåg att lägga dem i blöt först om de är i trä. Grilla spetten över riktigt het värme (se till att gallret är ordentligt hett, annars riskerar fisken att fastna) i ca fem minuter, vänd på spetten någon gång under tiden.
  6. Mal lite svartpeppar över fisken och servera med dressingen och en fräsch grönsallad.