Grillad lax med ört- och osttäckte

Du behöver

  • 700 g laxsida med skinn
  • 1,5 dl blandade hackade örter (ex oregano, timjan, basilika)
  • 100 g vällagrad ost, riven
  • 2 dl pumpakärnor
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 0,5 citron

Till servering

  • färskpotatis
  • sallad

Gör så här

  1. Mixa örter, ost och pumpakärnor samt saften från citronen till en smulig blandning. Salta och peppra laxen på köttsidan.
  2. Lägg laxen på ett ark grillfolie med skinnsidan neråt och fördela ost- och örtblandningen i ett jämnt täcke över laxen. Tryck till täcket försiktigt med handen så det ligger på plats.
  3. Lägg folien med laxen på grillen och låt grilla över indirekt värme i ca 15-20 min under lock eller tills laxen flikar sig när du petar i den med en gaffel. Tänk på att inte grilla laxen för länge, då blir den lätt torr. Hellre att den får ha en rå kärna längst in. Använder du dig av en köttermometer kan du ta av laxen när den uppnått 50 grader i den tjockaste delen av laxen. När laxen vilar kommer den eftergå till ca 52 grader.
  4. Servera med en god sallad och färskpotatis.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept