Vinhandlarens glögg

Från Nyhetsmorgon

Detta är ett glöggrecept i fri tolkning ur en okänd vinhandelsfirmas "Recept o- och förskärningsbok år 1897". Receptet är typiskt för den glögg vinhandlarna tillredde och buteljerade under 1800-talets slut och i början av 1900-talet. Receptet finns i Vin & Sprithistoriska Museets samlingar.

10 december 2007
Visa mer
0h
6

Du behöver

  • 1 flaska fylligt rött spanskt vin
  • 3 dl halvsöt sherry
  • 3,5 dl cognac
  • 3 dl socker
  • 1 st vaniljstång
  • 2 st bittermandlar
  • 1 dl russin
  • 7 st kardemummakärnor
  • 1 st kanelstång

Gör så här

  1. Ta kärnorna ur kardemummans frökapslar och skär vaniljstången på längden.
  2. Lägg vaniljstången, kryddorna och russinen i 0.5 deciliter cognac och låt stå övertäckt i två dygn.
  3. Smält sockret i lite kokande vatten. Blanda vin och cognac och tillsätt sockret och kryddblandningen. Värm upp.
  4. Värm glöggen och sila bort kryddorna. Om man vill kan man bränna av blandningen med en tändsticka. Servera glöggen het.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept