Minipajer med citron och maräng

Minipajer med citron och maräng
Foto: TV4

Minipajer med citron och maräng

Av: Cornelia - Lund

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

1 h

Söta citron- och marängpajer i miniformat.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Deg

  • 2 dl vetemjöl
  • 75 g smör
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 1,5 dl strösocker
  • 150 g smör
  • 2 citroner, rivet skal och saft
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1-2 tsk maizena (utblandad i 1 msk vatten)

maräng

  • 3 äggvitor
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Lägg mjölet och smöret, skuret i mindre bitar, i en matberedare eller bunke. Hacka samman det till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen snabbt. Plasta in den i plastfolie och låt den sedan vila i kylen under tiden du gör fyllningen.
  2. Blanda alla ingredienser till fyllningen utom maizena i en kastrull. Låt sakta sjuda upp under vispning tills krämen är tjock och luftig, tillsätt maizena utblandat i vatten om krämen inte tjocknar.
  3. Kavla sedan ut degen till en platta och klä fyra stycken små pajformer. Picka botten och klä dem med aluminiumfolie, fyll sedan med gula ärtor. Grädda i ugnen på 200 grader ca 15 minuter. Ta sedan bort folien och ärtorna och grädda ytterligare 5-10 minuter tills pajformarna fått fin färg.
  4. Låt pajskalen svalna och fyll dem sedan med citronfyllningen.
  5. Gör marängen genom att vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätta sockret i omgångar. Spritsa marängen toppigt på pajerna.
  6. Grädda pajerna högst upp i ugnen på 250 grader i ca 1-2 minuter tills marängen fått lite färg.
  7. Pudra pajen lätt med florsocker och servera den sedan ljummen eller kall med vispad grädde.