Kryddig äppelkaka med honung

Kryddig äppelkaka med honung
Foto: David Loftus

Fransmännens svar på mjuk pepparkaka heter pain d’ épice – och det är precis vad det här är. Precis som det franska namnet antyder är den aromatisk och riktigt, riktigt god och fungerar klockrent tillsammans med äpplen. Recept från boken Mina smaker från Provence.

Receptet är beräknat för 6-8 personer.

Läs mer om

Mina smaker från Provence


2 november 2010
Visa mer

Du behöver

  • 3 st äpplen, skalade, urkärnade och tunt skivade
  • 300 g vetemjöl (ca 4½ dl)
  • 8 g bikarbonat (ca 1 msk)
  • 3 st citroner, rivet skal
  • 3 st apelsiner, rivet skal
  • 1,5 tsk kanel
  • 4 st stjärnanis
  • 1 krm salt
  • 300 g vatten (ca 3 dl)
  • 200 g strösocker (ca 2 dl)
  • 300 g honung (ca 3 dl)
  • 200 g smör, rumsvarmt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Blanda mjöl, bikarbonat, citrusskal och kryddor i en bunke.
  3. Värm försiktigt upp vatten, socker och honung i en kastrull till första kokbubblan.
  4. Slå den varma blandningen över mjölblandningen, rör försiktigt till en slät smet.
  5. Blanda ner smöret mot slutet, en klick i taget.
  6. Häll smeten i en smörad ugnsfast form.
  7. Lägg ut äppelskivorna omlott.
  8. Grädda kakan i ugnen ca 35 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept