Pasta med rostade grönsaker

Pasta med rostade grönsaker
Foto: Jonas Hallqvist
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Pasta med rostade grönsaker

12 ingredienser

Casareccia con verdure arrostite - paprika- och zucchinipasta. Som de flesta syditalienska rätter är den här lättlagad. Men när det är lätt så är de små knepen desto viktigare. Nyckeln till framgång här är att steka grönsakerna var för sig. Det gör nämligen att de olika smakerna och dofterna skiljs åt, för att sedan, när man blandar ingredienserna, bli något alldeles extra tillsammans.

Alf Tumbles vintips
4607 Nals Margreid Pinot Bianco Weissburgunder 2012 Italien, Trentino-Alto Adige, Südtiroler
En italiens "pinot bianco", dvs samma druva som "pinot blanc" i Frankrike och "weissburgunder" i Tyskland och Österrike. Ett friskt och vin med modest alkohol och eleganta syror. Tillräckligt med fruktighet för att möta de rostade grönsakerna. Servera kylskåpskallt.

Ingredienser

portioner
  • 400 g casareccia alt. penne eller annan kort pasta
  • 1 aubergine
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 zucchini
  • 1 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 torkad chilifrukt (peperoncino)
  • 1 dl vitt vin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Gör så här

  1. Skölj och skär auberginen i mycket små bitar. Lägg bitarna på en lutande skärbräda och strö över lite salt. Låt stå i 20–30 minuter så att den bittra saften dras ut. Torka av bitarna med lite hushållspapper.
  2. Skölj, kärna ur och skär paprikorna i mycket små bitar. Skölj zucchinin och skär i lika små bitar.
  3. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna. Lägg i vitlök, rödlök och chili, och fräs tills löken börjar bli mjuk men inte fått färg. Ta upp och kasta chilin och ställ stekpannan åt sidan.
  4. Fräs aubergine, paprika och zucchini var för sig i olivolja i någon minut. Salta och peppra varje omgång. Häll efter hand över de stekta grönsakerna i stekpannan med lök utan att röra om.
  5. Koka pastan al dente enligt anvisningarna på paketet. Slå av vattnet och låt pastan rinna av.
  6. Under tiden som pastan kokar: Sätt stekpannan med grönsakerna på värme och rör om försiktigt. Tillsätt vinet och låt sjuda i 5 minuter.
  7. Häll över pastan i stekpannan med grönsakerna och rör om noga så att allt blandas ordentligt.
  8. Servera pastan rykande het i djupa tallrikar.