Gateau di patate con melanzane, uova, mozzarella e pancetta - potatiskaka med bacon

Gateau di patate con melanzane, uova, mozzarella e pancetta - potatiskaka med bacon
Foto: Jonas Hallqvist

Perfekt att ta med på en picknick! Det är bara att laga till den hemma, packa ner och senare överraska gästerna med allt det goda och vackra som döljer sig inuti potatiskakan.

Receptet är för 4-6 personer.

15 maj 2009
Visa mer

Du behöver

  • 2 st auberginer
  • 6 st medelstora potatisar (mjölig sort, ej färskpotatis)
  • 2 st hårdkokta ägg
  • 200 g bacon
  • 125 g mozzarella
  • 2 st råa ägg
  • 2 dl färskriven parmesanost
  • 1 dl finhackad persilja
  • 2 msk olivolja + till stekning
  • 3 msk ströbröd
  • ½−1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • mjöl
  • ströbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200˚.
  2. Skölj auberginerna och skär dem i små kuber. Lägg kuberna på en lutande skärbräda, strö över salt och låt stå i ca 30 minuter så att den bittra saften rinner ut. Torka av auberginebitarna lite lätt med hushållspapper, vänd dem i mjöl och stek dem mjuka i olivolja. Ställ åt sidan.
  3. Skala potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av potatisen väl.
  4. Skala och skiva de hårdkokta äggen. Strimla och stek baconet och skär mozzarellan i små bitar.
  5. Pressa potatisen genom en potatispress direkt ner i en skål. Vispa upp äggen. Blanda ner de uppvispade äggen, parmesanost, persilja och olivolja i den pressade potatisen. Rör om med en gaffel till en luftig smet. Smaka av med salt och peppar.
  6. Smörj och bröa en ugnssäker form, 24 cm i diameter. Bred ut hälften av potatissmeten i formen. Fördela auberginekuber, mozzarellabitar, baconstrimlor och äggskivor jämnt ovanpå. Fyll på med resten av potatisblandningen. Jämna till och strö över ett tunt lager ströbröd.
  7. Grädda mitt i ugnen i 30−40 minuter.
  8. Servera gärna potatiskakan uppskuren i dekorativa tårtbitar. Varm, ljummen eller kall? Spelar ingen roll − den är lika god oavsett temperatur.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept