Äppelmuffins med smulkrisp

Äppelmuffins med smulkrisp
Foto: Joel Wåreus

Mycket goda äppelmuffins med krispig smulpajtopping. Genom att steka äppelklyftorna blir de mjukare, saftigare och fylligare i smaken. Receptet ger 12 st muffins.

Receptet ger 12 st muffins.

12 oktober 2010
Visa mer
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

Fyllning

  • 2 st små äpplen, valfri sort
  • 1 msk smör
  • 2 msk råsocker
  • 0,5 msk kanel

Smuldeg

  • 30 g smör, kallt
  • 2 msk havregryn
  • 2 msk hackade pecannötter
  • 2 msk råsocker
  • 0,5 msk vetemjöl

Muffinssmet

  • 2 st ägg
  • 1,5 dl råsocker
  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk, 3 %
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 12 st muffinspappersformar, 7-8 cm i diameter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Kärna ur och skär äpplena i centimeterstora bitar.
  2. Stek bitarna i smör och råsocker och pudra över kanel mot slutet. Ställ äppelbitarna åt sidan.
  3. Blanda ihop alla ingredienserna till smuldegen och ställ åt sidan.
  4. Vispa upp ägg och socker till smeten i en bunke. Smält smöret i en kastrull eller i mikron, tillsätt mjölken och rör ned i äggblandningen.
  5. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke, vänd ned och rör ihop till en jämn smet.
  6. Ställ muffinsformarna i en muffinsplåt och fördela smeten i dem, lägg på äppelbitar och toppa med smuldeg. Grädda i ugnen i 20-25 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept