Grillad grön sparris med tryffelaioli

Grillad grön sparris med tryffelaioli
Foto: TV4

Grillad grön sparris med tryffelaioli

Av: Mimmi - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

20 min

Grillad grön sparris med tryffelaioli, peccorino samt citrontomater.

**Dryckestips
Loimer Grüner Veltliner 2009, art.nr. 82819, 139 kr
**
Mimmi i Stockholm lagade även

Lammracks med sötpotatisgratäng

Het ananascocktail

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Tryffelaioli

  • 2 ägg
  • 1 citron
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl matolja
  • 3 msk vit tryffelolja
  • 3 klyftor vitlök alt 1 solo
  • 1 msk crème fraîche

Citrontomater

  • 4 tomater
  • 2 knippen grön sparris [ca 500 g]
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar, nymalen, ca 0,5 krm
  • olivolja, till stekning av sparrisen
  • 1 bit pecorinoost [ca 100 g]

Gör så här

Tryffelaioli

  1. Separera gulorna från äggen i en bunke (äggvitan kan användas till annat).
  2. Tillsätt senap samt pressa i 1 klyfta citron. Spara resten till tomaterna.
  3. Vispa kraftigt, tillsätt sedan medan du vispar kraftigt hela tiden oljan försiktigt försiktigt precis som man gör en majonnäs. Bara några droppar i taget så den inte spricker. När du tillsatt all olja skall den ha samma konsistens som en majonnäs.
  4. Tillsätt sedan tryffeloljan på samma sätt.
  5. Pressa sedan ner vitlöken och tillsätt salt och peppar.
  6. Avsluta med att röra ner crème fraiche.

Citrontomater

  1. Kärna ur tomaterna och finhacka dem i små små fyrkanter.
  2. Lägg i en skål och pressa sedan en halv citron över dem.

Innan servering

  1. Nu är det dags att grilla sparrisen, på grillen eller i grillpanna.
  2. Skär bort ca 5-7 cm av roten på sparrisen. Alternativt böj sparrisen och låt sparrisen knäckas där den går över från mjuk till träig.
  3. Hetta upp pannan och lägg i sparrisen.
  4. Häll sedan på ganska rikligt med olivolja och salta samt peppra.
  5. Försök få fina grillränder på sparrisen då detta ser trevligt ut.
  6. Grilla i ca 5-6 minuter. De ska vara tuggmotstånd den får absolut inte bli mjuk.
  7. Servera den varma sparrisen i en snygg rad på tallrik ca 6-7 st per person.
  8. Hyvla över rikligt med peccorinoost och servera med tryffelaiolin och citrontomaterna.
  9. Smaklig spis!