Kaipsoppa med osttoast, samt fräsch bärwok med yoghurtsås

4

Du behöver

  • 1 palsternacka
  • 1 liten morot
  • 0,5 kålrot
  • 1 potatis
  • 0,25 rotselleri
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk matolja
  • 1 tärning kycklingbuljong, eller grönsaksbuljong (veg.alt.)
  • 1 l vatten
  • 0,5 dl vitvin
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl finskuren kaiplök (eller det gröna av purjolök eller salladslök)
  • ljus maizenaredning
  • salt och peppar
  • 4 skivor vitt bröd
  • smör
  • 0,5 dl riven ost

Bärwoken:

  • 2 msk ljust moscovadosocker
  • 0,5 msk honung
  • 1 apelsin
  • 25 g smör
  • 2 dl blåbär
  • 2 dl jordgubbar
  • 2 dl hallon
  • 2 rabarber
  • yoghurtsås:
  • 1 apelsin
  • 1 dl yoghurt (naturell)
  • 1 msk honung
  • 2 msk florsocker (jordgubbssmak)
  • 0,33 vaniljstång

Gör så här

  1. Kockar: Peter Svensson och Joachim Larsson
  2. Kaipsoppa med osttoast:
  3. Gör så här:
  4. Skala och ansa allt, tärna sedan ned rotfrukterna i ca 1 cm stora bitar, hacka löken, krossa vitlöken och skär den i små bitar.
  5. Fräs allt i oljan några min, slå därefter på vattnet och låt det koka ca 15–20 min (skall ha lite tuggmotstånd) .
  6. Smaka av med buljong och vin i slutet.
  7. Sila av och reducera ned om det behövs, tillsätt kaipen, potatisen och grädden ca 10 min före servering, red av soppan om det behövs.
  8. Kantskär brödet, smöra och vänd i osten, dela på diagonalen så ni får trekanter.
  9. Sätt ugnen på övervärme 250 grader, grädda osttoasten tills de blir gyllenbruna.
  10. Tips: Om ni vill ha soppan som förrättssoppa; sila av alla grönsaker och servera soppan med toast till. Vill ni ha den som lunch, låt grönsakerna vara kvar och servera med toast eller pain riche till.
  11. Fräsch bärwok med yoghurtsås:
  12. Gör så här:
  13. Såsen:
  14. Blanda yoghurt, jordgubbsflorsocker, 1 msk honung och lite av vaniljstångens innehåll.
  15. Smaka av med lite mer socker om det behövs och eventuellt lite röd karamellfärg.
  16. Bärwoken:
  17. Skär ner och skala rabarbern, snoppa bären och dela jordgubbarna på mitten. Skär ut filéerna av apelsinen.
  18. Smält smöret med moscovadosockret och 1 msk honung. Låt detta koka ca 3 min på hög värme (karamellissera).
  19. Lägg i rabarbern och koka detta ca 1-2 min eller tills dom är ál dente.
  20. Vänd ned resten av bären och ge detta ett uppkok. Precis innan servering läggs blåbären i.
  21. Serveras ljummen med yoghurtsåsen och ett litet citronmelissblad.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept