Havets Wallenbergare med fänkålsdoftande rotfrukter och skärgårdssky samt isad ananassoppa

4

Du behöver

Fiskfärs:

  • 450 g torskfilé
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 1 lime
  • 2 ansjovisar
  • 10 strån gräslök
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • smör och olja
  • Rotfrukter:
  • 1 morot
  • 0,5 palsternacka
  • 0,25 rotselleri
  • 0,5 fänkål
  • 0,5 rödlök
  • 1 msk hackad persilja
  • smör och olja

Skärgårdssky:

  • 1 msk smör
  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk hummerfond
  • salt
  • 60 g skalade räkor
  • 200 g musslor med skal (green shell eller liknande)

Isad ananassoppa:

  • 1 ananas
  • 1 dl råsocker
  • 2 dl ljus rom
  • 1 dl vatten

Gör så här

  1. Kockar: Jörgen Bengtsson, Ola Fridell och Katharina Johansson
  2. Havets Wallenbergare med fänkålsdoftande rotfrukter och skärgårdssky:
  3. Gör så här:
  4. Havets Wallenbergare:
  5. Mixa alla ingredienserna i en matberedare till en jämn smet.
  6. Klicka ut och stek på medelvärme i smör och olja.
  7. Skärgårdssky:
  8. Finhacka löken och fräs i smör.
  9. Tillsätt fond och vin.
  10. Lägg i musslorna och ånga under lock i 3 min.
  11. Ta upp musslorna tillsätt grädde, gör ett uppkok och smaka av.
  12. Fänkålsdoftande rotfrukter:
  13. Fräs rotfrukterna i fettet i följande ordning: morötter, palsternacka, rotselleri därefter rödlök, fänkål.
  14. Tillsätt den hackade persiljan.
  15. Lägg upp!
  16. Isad ananassoppa:
  17. Gör så här:
  18. Skala ansa ananasen, skär ner den i mindre bitar.
  19. Koka ihop ananasen och övriga ingredienser till nästan all vätska kokat in.
  20. Mixa detta till en slät puré och kyl ned.
  21. Vid servering mixa upp soppan med nästan lika mycket is, soppan skall ha hög ananassmak.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept