Falsk sköldpaddsoppa á la Babettes gästabud

4

Du behöver

Soppgrunden:

  • 1 kg kalvkött
  • 1 gul lök
  • 2 lagerblad
  • 7 vitpepparkorn
  • salt

Till soppan

  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1 liten bit rotselleri
  • 200 g kokt skinka i bit
  • 2 msk matolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl Madeira
  • 1 nypa cayennepeppar
  • salt
  • saften av en citron
  • grovt hackad persilja

Gör så här

  1. Lägg kalvköttet i en kastrull, slå på vatten och koka upp. Slå av vattnet, skölj kött och kastrull och börja om med nytt vatten. Tillsätt lök, lagerblad och pepparkorn. Salta lätt. Låt koka sakta under lock i minst en timme. Ta upp och spara köttet. Sila buljongen. Skala och skär lök, morot, palsternacka och rotselleri i små bitar. Tärna skinkan. Fräs allt i oljan och späd med buljongen. Smaksätt med pressad vitlök, madeira, salt och lite cayennepeppar. Låt allt koka sakta i minst ett par timmar. Sila och ställ kallt. Lyft bort fettkakan och häll upp soppan, ta inte med bottensatsen. Värm soppan och smaka av med citronsaft och Madeira. Tärna ned kalvköttet med lite grovt hackad persilja.
  2. Receptet kommer från Filmkokboken utgiven på Prisma 2006.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept