Mikabellas mustiga morotssoppa

40 min
4
Mikabellas mustiga morotssoppa
Foto: TV4

En soppa lika nyttig som god.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck till maten
Fire Gully, Semillion/Savignon. Producenten heter Pierro Margret River Australien.
Colonna, Grillo/Greco Durato. Producenten heter Tarucco Sicilien

20 september 2010
Visa mer
40 min
4

Du behöver

  • 4 st medelstora morötter
  • 1 dl vitt vin, kan uteslutas
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 msk smör
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 st finhackad medelstor gul lök
  • 1 krm spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk smakrik curry
  • 1 krm kanel
  • 2 krm salt
  • 2 krm nymald peppar
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 tsk honung
  • 0,5 dl ½ dl färsk fin hackad timjan, gärna citrontimjan
  • 0,5 dl finhackad oregano, gärna guldoregano

Till servering

  • 4 msk creme fraiche (1 msk till varje portion)
  • 1 st stor citron, skalet finrivet

Gör så här

  1. Häll buljongen i en stor kastrull.
  2. Skala och skiva moröterna i cm-tjocka skivor.
  3. Hacka lök och vitlök.
  4. Smällt smöret i en stor kastrull och fräs löken och vitlök, ca 2 min. Lägg i morötterna och låt dem vändas i smöret.
  5. Häll över vinet och låt sjuda i 5 min.
  6. Slå över buljongen. Krydda med curry, kanel, spiskummin och paprikapulver.
  7. Koka tills morötterna blir riktigt mjuka, ca 25 min.
  8. Mixa soppa slät med stavmixer eller i matberedare. Häll eventuellt tillbaka soppan i kastrullen.
  9. Tillsätt creme fraichen och låt koka upp.
  10. Tillsätt de färska örterna och honungen. Smaka av soppan. Salta och peppra efter smak.
  11. Häll upp soppan i en tallrik, lägg en dryg matsked creme fraiche i mitten, använd den fina sidan på rivjärnet och riv över 1/4 dels citrons skal över soppan. Servera soppan rykande het med en bit gott bröd.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept