Äppelkaka med havregryn och vaniljkräm.

6

Du behöver

  • 150 gr smör
  • 2,5 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 liter äppelklyftor
  • 0,5 dl kanel
  • 0,5 dl sirap
  • 4 äggulor
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk socker
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 2 tsk maizenamjöl

Gör så här

  1. Blanda smör, 2dl havregryn, ½ dl socker, mjöl och bakpulvret i en bunke. Arbeta ihop ingredienserna till en fast smet. Ta äppelklyftorna, tillsätt socker och kanel och rör samman. Klicka ut hälften av pajsmeten i botten av en pajform och häll över äppelklyftorna. Klicka därefter ut resten av pajsmeten över äppelklyftorna. Ringla sirap över pajen och strö lite havregryn över det hela. Ställ formen i 200 graders värme i 20 minuter.
  2. Medan pajen står i ugnen är det dags att börja med vaniljkrämen. Häll äggulor, 2 msk socker, skuren vaniljstång, mazenamjöl samt mjölk och grädde i en kastrull. Koka upp krämen under kraftig omrörning, den är klar när den fått en riktigt krämig konsistens. Låt krämen svalna i kylskåpet. Servera den varma pajen med iskall vaniljkräm och med mycket kärlek.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept