”Tilslørte bondepiker” - beslöjade bondflickor

1 h
4
”Tilslørte bondepiker” - beslöjade bondflickor
Foto: TV4

God dessert med äppelmos samt smulor gjorda på ströbröd, smör, kanel och socker. Serveras med vispad grädde.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Sève Fournier
Artikelnummer 638
Ursprung Frankrike
Sève Fournier är en likör på vanilj, frukt och cognac. Servera på krossad is så blir alkoholen snällare

5 juni 2014
Visa mer
1 h
4

Du behöver

  • 1 kg äpplen
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl socker
  • 4 dl brödrasp/skorpsmulor (görs av torkat bröd eller skorpor)
  • 3 msk smör
  • 3-4 msk socker
  • 1 tsk mald kanel
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Äppelmos
    Skala äpplena och ta bort kärnhuset. Skär äpplena i stora tärningar.
  2. Koka upp vattnet häll i en sked vaniljsocker och lägg i äppelbitarna. Koka tills dom blir möra men se till att dom inte bränns i botten. Låt dem koka i ca 5-10 minuter och rör om då och då. Det bästa är om det är några bitar kvar mot slutet. Smaksätt med socker. Låt äppelmoset svalna.
  3. Smulor
    Gör smulor av skorporna och smält smöret i en panna.
  4. Lägg i smulor blandat med socker och kanel. Låt det bli brunt och krispigt. Vänd hela tiden med en träsked tills massan är karamellbrun.
  5. Häll den över på stekpapper och låt den svalna.
  6. Vispa grädden med 1 tsk vaniljsocker tills den är ganska tjock.
  7. Servering
    Lägg äppelmos, smulor och vispgrädde lagvis i portionsglas. Det översta laget skall vara vispgrädde. Använd några smulor som garnering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept