Midsommarkrans

Midsommarkrans
Foto: TV4

Efter midsommardansen blir det på kaffe med dopp i gröngräset. Då smakar den här midsommarkransen utmärkt.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 75 g margarin, smält
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk kardemumma, malen
  • 7-8 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • rivet skal av 1/2 citron
  • 1 dl sötmandel, malen
  • 1 dl kokos
  • 1 st ägg, uppvispat

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält fettet i en kastrull och slå på mjölken så att blandningen blir fingervarm.
  2. Smula jästen i en degbunke och rör ut den med lite av vätskan. Arbeta in övriga ingredienser, sist så mycket mjöl att det blir en smidig deg som släpper bunken. Jäs degen övertäckt 30-40 min.
  3. Arbeta degen en kort stund på bakbordet och kavla ut den till en avlång kaka.
  4. Rör smör och socker till fyllningen och bred ut det över kakan. Strö på citronskal, mandel och kokos.
  5. Rulla ihop degen. Forma rullen till en krans på smord plåt, försök få den jämntjock. Nyp ihop skarven. Klipp snitt i rullen med ett par centimeters mellanrum och lägg flikarna åt var sitt håll.
  6. Jäs kransen övertäckt ca 30 min. Pensla kransen med uppvispat ägg och grädda den i 20-30 min. Låt kallna på galler under bakduk.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept