Piri piriräkor

30 min
4
Piri piriräkor
Foto: TV4

Heta räkor som serveras med aioli och vitlöksbröd.

Vintips från Micke
Hubert Beck  Réserve du chevalier pinot gris (Nr 12105)
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


8 oktober 2012
Visa mer
30 min
4

Du behöver

Piri piriräkor

  • 1 kg färska stora räkor
  • 3 dl olja
  • 4-5 st hela vitlöksklyftor
  • 1-2 st röd chili
  • 1 st salladslök
  • 0,5 msk sambal oelek
  • 1-2 st torkade piri-piri
  • 1 nypa flingsalt
  • 0,5 st citron, saft
  • 1 msk vitt vin

Aioli

  • 1 st ägg
  • 3 dl majsolja
  • 2 st krossade vitlöksklyftor
  • 1 msk majonnäs
  • 1 nypa flingsalt

Vitlöksbröd

  • 1 st ciabatta
  • 4 msk smör
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 nypa flingsalt

Gör så här

  1. Piri piriräkor
    Hätta upp stekpannan på hög värme. Slå i lite av oljan. 
  2. Krossa vitlöken, skiva chilin och salladslöken. Fräs i ca 1-2 min. Salta och smaka av med sambal oelek och piri-piri efter tycke och smak.
  3. Tillsätt resten av oljan låt puttra någon minut. Tillsätt räkor, vitt vin och pressad citron. Serveras direkt i varma skålar.
  4. Aioli
    Knäck i ägget i en matberedare. Pressa i vitlök.
  5. Starta matberedaren och strila ner oljan försiktigt tills önskvärd konsistens är uppnådd.
  6. Tillsätt majonnäs och smaka av med flingsalt. Häll upp aiolin i snapsglas och ställ in i kylen.
  7. Vitlöksbröd
    Dela ciabattan på mitten. Blanda smör och pressad vitlök i en skål. Bred ut vitlökssmöret på ciabattan, strö över en nypa flingsalt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept