Kardemummadoftande rånkorg med husets vaniljglass och Norrlands guld

Mikael - Stockholm3
Foto: TV4

Kardemummadoftande rånkorg med husets vaniljglass och Norrlands guld

Av: Micke - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

3 h

Kardemummadoftande rånkorg med husets vaniljglass och Norrlands guld.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Mikaels drycktips
7784 Saracco Moscato d´Asti 375ml, Paolo Saracco, Piemonte, Italien 70 :-

"Ett sött, friskt, syrligt, lätt mousserande vin. Den söta frukten gifter sig strålande med sötman i glassen. Syran från bären blir en fin match till vinets syra."

Ingredienser

portioner

vaniljglass

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl gammeldags mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 5 äggulor
  • 1 dl strösocker

Rånkorg (ca 15 st)

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl potatismjöl
  • 2 dl vatten
  • 1 ägg
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 dl smör, smält

hjortron

  • 4 dl färska hjortron (eller frysta)
  • 1 msk rörsocker

Gör så här

Vaniljglass

  1. Värm och koka upp grädde mjölk och vaniljstången som du delat.
  2. Värm o sjud gulor och socker i kastrull i vattenbad. Häll ner mjölkgrädden och vaniljstång i kastrullen med gulor och socker. Vispa ihop och kyl i kylskåp i ca 15 min.
  3. Ta upp vaniljstängerna och skrapa ner fröna i glassmeten. Häll i glassmaskin och kör i ca 30-40 min.
  4. Lägg i form. Skjuts in i frysen 2-3 timmar

Rånkorg ca 15 st

  1. Blanda alla ingredienser till en smet. Använd ett rånjärn i gjutjärn och grädda. Smörj järnet efter varje lagg. Lägg den nygräddade kakan över en kopp eller ett glas och låt svalna.

Hjortron

  1. Värm hjortronen tillsammans med sockret i en kastrull till det bubblar.
  2. Servera!