Kardemummadoftande rånkorg med husets vaniljglass och Norrlands guld

3 h
4
Mikael - Stockholm3
Foto: TV4

Kardemummadoftande rånkorg med husets vaniljglass och Norrlands guld.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Mikaels drycktips
7784 Saracco Moscato d´Asti 375ml, Paolo Saracco, Piemonte, Italien 70 :-

"Ett sött, friskt, syrligt, lätt mousserande vin. Den söta frukten gifter sig strålande med sötman i glassen. Syran från bären blir en fin match till vinets syra."

11 september 2013
Visa mer
3 h
4

Du behöver

Vaniljglass

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl gammeldags mjölk
  • 1 st vaniljstång
  • 5 st äggulor
  • 1 dl strösocker

Rånkorg (ca 15 st)

  • 2 dl socker
  • 2 dl mjöl
  • 2 dl potatismjöl
  • 2 dl vatten
  • 1 st ägg
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 dl smält smör

Hjortron

  • 4 dl färska eller frysta hjortron
  • 1 msk rörsocker

Gör så här

  1. Vaniljglass
    Värm och koka upp grädde mjölk och vaniljstången som du delat.
  2. Värm o sjud gulor och socker i kastrull i vattenbad. Häll ner mjölkgrädden och vaniljstång i kastrullen med gulor och socker. Vispa ihop och kyl i kylskåp i ca 15 min.
  3. Ta upp vaniljstängerna och skrapa ner fröna i glassmeten. Häll i glassmaskin och kör i ca 30-40 min.
  4. Lägg i form. Skjuts in i frysen 2-3 timmar
  5. Rånkorg ca 15 st
    Blanda alla ingredienser till en smet. Använd ett rånjärn i gjutjärn och grädda. Smörj järnet efter varje lagg. Lägg den nygräddade kakan över en kopp eller ett glas och låt svalna.
  6. Hjortron
    Värm hjortronen tillsammans med sockret i en kastrull till det bubblar.
  7. Servera!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept