Hamburgare på varm anklever och Karl Johansvamp

4

Du behöver

Svampdaube:

  • 4 st vackra Karl Johansvampar
  • 50 g finskuren schalottenlök
  • 1 dl rödvin
  • salt och nymalen vitpeppar från kvarnen

Sås:

  • 25 g schalottenlök
  • 70 g smör
  • 1 dl sherryvinäger
  • 3 dl ankfond

Potatissockel:

  • 1 st stor potatis
  • salt och nymalen vitpeppar från kvarnen
  • olja

Till servering:

  • 4 skivor färsk anklever à 80 g
  • 16 droppar balsamicovinäger
  • några strån gräslök
  • fint salt, Fleur de Sel
  • krossade vitpepparkorn

Gör så här

  1. Svampdaube: Koka upp vinet i en kastrull och bränn av det. Skär loss svamphattarna från fötterna. Tvätta hattarna, torka dem och spara dem (se potatissockel). Hacka svampfötterna. Strimla schalottenlökarna fint. Svetta lök och svamphack tillsammans i en låg kastrull. Häll på vinet och koka på svag värme i 30 min. Håll den färdiga svampdauben varm.
  2. Sås: Strimla schalottenlöken fint och svetta den i 10 g smör. Rör ner vinäger och låt koka ihop till hälften. Häll på ankfonden och koka ihop till halva mängden. Vispa ner resten av smöret. Smaka av med salt och peppar och håll sedan såsen varm.
  3. Potatissockel: Tvätta potatisen väl. Skär den på längden i fyra lika tjocka skivor. Stek dem i olja i en stekpanna och stek sedan färdigt i ugnen. Stek Karl Johan-hattarna i olja i stekpanna. Håll potatis och svamp varma.
  4. Servering: Fördela de fyra potatissocklarna på fyra varma tallrikar. Täck med svampdauben. Bräck hastigt de fyra skivorna anklever och lägg sedan en skiva ovanpå svampdau
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept