Tajinbakad Alvarslamm på en bädd av ölänsk ramslök

Tajinbakad Alvarslamm på en bädd av ölänsk ramslök

Lammen kryddar sig själva genom att beta på Alvaret, Det finnes mycket av olika örter därstädes, säger Michel om sin huvudrätt.

Dryck: Trio ett (chiliensk merlot, cabernet sauvignoin, carmenere 2008)
Ölänsk digestiv (grappa) för att smälta maten bättre.


Tajin eller tagine är en glaserad lergodsgryta med konformat lock. Utformningen lär göra att ångan samlas där så att grytan inte kokar torrt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

8 december 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 kg lammstek, med ben
  • 3 knippen ramslök
  • 1 dl olivolja
  • 1 st vitlök
  • 1 msk hackad ingefära
  • 1 dl timjan, färsk
  • 1 kruka mynta
  • 1 kruka koriander
  • 2 krukor bladpersilja
  • 1 st chili, urkärnad

Tabbouleh

  • 2 dl bulgurvete
  • 3 krukor myntablad
  • 3 st citroner, pressad saft
  • 1 st purjolök
  • 1 st chili
  • 1 st vitlöksklyfta, pressad
  • 1 liter bladpersilja, färsk
  • 1 st gurka, delad på längden och urkärnad
  • 4 msk olivolja

Sås 1

  • skyn i tajinen (grytan)

Sås 2 - rajta

  • 3 dl yoghurt, turkisk
  • 1 kruka koriander
  • 1 bit ingefära
  • 0,25 st chili, urkärnad
  • 1 st vitlöksklyfta, pressad
  • 1 dl spenat
  • 0,5 st lime
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 tsk peppar

Gör så här

  1. Lammstek
    Lammet ansas och lägges i tajinen med alla ingredienser i kylskåp minst 2 timmar.
  2. Ugnsstek lammet i 2 timmar i 175 grader, eller tills temperaturen visar 60 grader.
  3. Tabbouleh
    Börja med att lägga Bulgurvetet i ljummet vatten ca: 45 minuter.
  4. Krama därefter ut så mycket som det går, det blir bäst om man gör det för hand.
  5. Finhacka alla grönsakerna och örter.
  6. Blanda bulgurvetet med grönsakerna och örterna låt stå minst 1timme före servering.
  7. Rajta
    Alla örter och grönsaker hackas och blandas med yoghurt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept