Kyckling med sherry, vitt vin och murklor

Från Nyhetsmorgon

Jean Paul Jeunet väljer naturligtvis en poulet de Bresse, ansedd som den bästa kycklingen i världen, för den här rätten, men svenska kycklingar smakar också gott anrättade så här med sherry istället för Juras berömda vin jaune. Har ni inga murklor så ger Jean Paul Jeunet tipset att använda kantareller.

VIKTIGT OM STENMURKLOR Svampen stenmurkla är mycket giftig och Livsmedelsverket avråder från att äta den även efter förvällning samt i torkad form. I recept kan du ersätta stenmurklor med toppmurklor, som inte är giftiga utan kan tillagas och ätas utan att kokas av först.
Läs mer på Livsmedelsverket »
15 november 2007
Visa mer

Du behöver

  • 4 färska kycklingklubbor,
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl torr sherry
  • 1 dl torrt, vitt vin
  • 4 dl kycklingbuljong
  • 100 g torkade toppmurklor
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 5 dl vatten
  • 25 g fint strimlad schalottenlök
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 1 finhackad kycklingfilé
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 äggvita
  • 1 msk hackade murklor
  • 1 msk hackad bladpersilja
  • 150 ris, Basmati eller Thaï
  • 1 msk finhackade kryddörter som persilja, gräslök och dill
  • 0,5 tsk currypulver
  • 75 g smör

Gör så här

  1. Bena ur kycklingklubbornba. Låt det nedersta benet vara kvar.
  2. M ur k l o r :
  3. Blötlägg murklorna i kallt vatten. Byt vatten 6 gånger så all jord och sten försvinner. Koka murklorna och den finskurna schalottenlöken 15 minuter i kycklingbuljong och vatten tills all vätska försvunnit. Tag undan några murklor så det räcker till 1 msk hackade för färsen. Rör samman murklorna och crème fraichen. Koka upp. Ställ åt sidan.
  4. Ris
    Mixa smöret med de finhackade kryddörterna och curryn. Koka riset för sig. Låt det ånga av väl. Blanda ner kryddsmöret. Håll riset varmt. Packa det i fyra formar, när det skall severas.
  5. Färs
    Mixa alla ingredienserna till färsen. Den skall vara ganska lös. Fyll kycklingklubborna med färsen. Vira in dem med platsfolie så de blir som små korvar. Stick några hål i plasten med en gaffel. Koka upp i en låg stor kastrull eller traktörpanna vispgrädde, sherry, vitt vin och kycklingbuljong. Lägg i de färserade kycklingklubborna. Koka dem cirka 20 minuter. Tag upp dem. Håll dem varma.
  6. Koka ihop såsen. Driv den genom en fin sikt. Salta och peppra. Håll såsen varm.
  7. Tag försiktigt bort plasten på varje kycklingklubba. Skär "korvarna" i skivor ca 1 - 2 cm tjocka. Lägg dem på varm tallrik. Ställ ett litet ben vid sidan av och tryck ut en puck ris vid ena sidan. Ringla såsen över lårskivorna. Garnera med murklorna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept