Kryddkokt kalvstek med morötter och sockerärtor samt gräddsås

4

Du behöver

  • 1 kg kalvstek
  • 1 msk smör
  • 8 st morötter
  • 2 st gula lökar
  • 4 lagerblad
  • 2 stänger kanel
  • 2 st kärnanis
  • 1 msk kryddpeppar
  • 1 msk svartpeppar
  • 1 msk timjan
  • 1 l köttbuljong
  • 1 ask sockerärtor
  • 3 dl grädde

Gör så här

  1. Knyt ihop kalvsteken med ett snöre så håller den ihop bättre. Bryn steken i lite smör i en stekpanna. Skala och hacka ner fyra morötter till centimeter stora bitar. Dela löken i fyra bitar. Lägg ner morötterna, löken och kryddorna i buljongen och koka upp. När kalven har fått en fin färg så lägg över den i kastrullen med buljongen. Låt steken koka i buljongen tills den är helt mjuk när du sticker i den med en gaffel.
  2. Skala fyra morötter och skär dem i stavar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Dela sockerärtorna på tvären och koka dem i vatten med lite smör i.
  3. Såsen: Ta 2 dl buljong från kastrullen där kalven kokar. Blanda i grädde och låt skjuda tills den blir krämig och fin. Smaka av såsen med salt och peppar.
  4. Ta upp steken och ta bort snöret, skär steken i centimeter tjocka skivor. Servera den kryddkokta kalvsteken med potatis samt de kokta morötterna och sockerärtorna. Toppa med såsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept