Ålandspannkaka med sviskonkräm

Michael Björklund KK2023

Ålandspannkaka med sviskonkräm

13 ingredienser

Ingredienser

portioner

Ålandspannkaka:

  • 6 dl mannagrynsgröt
  • 2 dl mjölk
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • kardemumma
  • 1 ägg
  • smör
  • grädde, vispad, till servering

Sviskonkräm:

  • 10 torkade plommon
  • 5 dl vatten (plus lite till mjölet)
  • 1 bit malen kanel
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk maizenaredning

Gör så här

  1. Ålandspannkaka: Värm mannagrynsgröten och späd ut med mjölken. Blanda socker, salt, kardemumma och rör i. Tillsätt ägg och häll smeten i en smörad och bröad form. Ringla lite smält smör över. Grädda i 175 grader ca 45 minuter.
  2. Sviskonkräm: Skölj plommonen och blötlägg dem någon timme i en halv liter vatten. Tillsätt kanel och koka tills plommonen är mjuka. Smaksätt med socker och avlägsna kastrullen från värmen. Blanda maizenaredningen med lite vatten och häll i under kraftig omrörning. Ge krämen ett hastigt uppkok och häll den i en serveringsskål. Strö över lite socker.
  3. Servera pannkakan med sviskonkräm och vispad grädde till.