Tistronrökt lammfilé med ugnsbakad potatis samt höstkantarellsås

4

Du behöver

Tistronrökt lammfilé:

  • 800 g lammfilé
  • smör till stekning
  • 1 knippa tistronblad
  • salt, nymalen svartpeppar
  • Ugnsbakad potatis:
  • 8 st potatisar
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olja
  • 2 st äpplen
  • 1 msk rosmarin
  • salt, nymalen svartpeppar

Höstkantarellsås:

  • 500 g höstkantareller
  • smör till stekning
  • 1 dl hackad gul lök
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • salt
  • nymalen vitpeppar

Gör så här

  1. Salta och peppra lammfilén, bryn den sedan gyllenbrun i smör i en stekpanna. Lägg lammfilén på tistronbladen i röken och rök tills lammfilén har en innertemperatur på 52°. Tag då ut den och låt den svalna. Innan servering, tranchera lammet.
  2. Ugnsbakad potatis:
  3. Skala potatisen och dela den på hälften, jämna till kanterna. Gnid vitlöksklyftorna mot potatisbitarna och lägg dem på en plåt. Häll på oljan och tillsätt rosmarin, salt och peppar. Baka potatisen i ugnen på 200° ca tio minuter. Skala och kärna ur äpplena, skär dem i klyftor. När potatisklyftorna i ugnen börjar bli mjuka, blanda i äppleklyftorna med potatisklyftorna och baka dem i ugnen tillsammans någon minut...
  4. Höstkantarellsås:
  5. Bryn kantarellerna i smör i en stekpanna, tillsätt den hackade löken. Strö över vetemjölet, häll på mjölk och grädde. Låt såsen koka in, smaka av med salt och peppar.
  6. Uppläggning:
  7. Lägg den ugnsbakade potatisen på botten av tallriken. Häll på såsen och lägg på lite ruccolasallad. Toppa sist med det rökta, trancherade lammet.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept