Halstrad gös med potatis och sparriskompott, samt palsternacka och tomatragu

4

Du behöver

  • 4 st sidor fjällad gösfilé
  • 1 msk olja
  • salt, vitpeppar
  • 600 g kokt potatis
  • 8 st sparrisar, skalade och kokta
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 3 msk skuren gräslök
  • 60 g smör
  • salt, vitpeppar
  • 2 st palsternackor, jämnstora
  • 4 st tomater

Gör så här

  1. Skär den kokta potatisen i mindre bitar, tillsätt mjölk, grädde och smör. Låt småputtra till en smidig stuvning. Medan detta kokar, skala palsternackan och skär i klyftor. Koka den därefter mjuk i saltat vatten. Ta upp och kyl i isbad. Filea tomaten.
  2. Dela gösen på hälften. Skär bort sidobenen, strö lite salt och olja i en het panna. Lägg ner gösfiléerna med skinnsidan mot pannans botten (tryck gärna en tallrik eller kastrull mot filéerna i början av stekningen så att de inte slår sig). Salta och peppra.
  3. Skär till sparrisen och tillsätt den i potatiskompotten tillsammans med den skurna gräslöken. Smaka av med salt och peppar. Fräs palsternackan i en kastrull, tillsätt salt och peppar. Skala och filea tomaterna. Servera dessa tillsammans med palsternackan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept